Levenskunst: een eerste oefening…

Levenskunst als verbinding
Levenskunst staat bij Rose in Blue voor de verbinding tussen leven en kunst. In een breder perspectief, voor de verbinding tussen hemel en aarde. Deze verbinding kan door de mens ontstaan.

De mens moet in het midden komen te staan, zijn plaats als kunstenaar innemen, dan wordt de levensbron voor hem geactiveerd en wordt hij geïnspireerd. Zonder zijn tussenkomst is er geen motief voor iets om te onstaan. Of een reden voor iets om te gebeuren.

Het niets waarin alles besloten ligt
Vanuit zichzelf doet de levenskunst niets. Daarin ligt haar grootste kracht. Het niets… waarin alles als mogelijkheid besloten ligt.

Dit verborgene ben jij zelf. Mét een arsenaal aan krachten waarvan je in je dagelijkse bezigheden maar een klein gedeelte gebruikt.

Het leven werkt als een positief geladen stroom die jou voortbeweegt op een weg die door toeval lijkt te zijn bepaald. Toch heb je het verloop daarvan ooit zelf uitgestippeld.

Het ooit en het nu
Stel je nu eens voor dat het ooit niet ergens in het verre verleden ligt, maar hier en nu aan het gebeuren is

Het leven wordt voorwaarts geleefd maar ‘achterwaarts’ begrepen.

Lees je dit voor het eerst, en wil je deze gedachte op een traject van je eigen levensloop toepassen? Doe dan de onderstaande oefening.

De oefening

Een woord vooraf:
In mijn werk, in Atelier Rose in Blue, pas ik veel verschillende oefeningen en werkwijzen toe. Sommige oefeningen kun je zelf doen. Die deel ik graag in mijn berichten op deze site, zodat iedereen zijn eigen ervaring al kan opdoen. Voor het uitdiepen van een ervaring of een vervolg op een bepaalde oefening kun je mij altijd vrijblijvend e-mailen of een afspraak met mij maken.

Wat je nodig hebt:
Je hebt 15 tot 20 min ongestoord de tijd en de ruimte. Je hebt pen en papier bij de hand om je ervaringen op te schrijven. Je bent bereid om je verbeeldingsvermogen vrij te laten werken. Lees onderstaande inleiding goed door. En laat de rest zich in jouw verbeelding voltrekken.

De oefening begint:
Ga rustig zitten, doe je ogen dicht en stel je voor…

Je loopt door een bekende straat in een bekende stad… Ineens sta je voor de ingang van een theater. Het is een theater dat je nooit eerder had gezien. Er draait een voorstelling die op een poster bij de ingang groot aangekondigd staat. Het is een toneelstuk waarin jij (ja, jouw naam staat vermeld) de hoofdrol speelt. En het gaat over jouw leven in de afgelopen maanden of jaren!

Je staat verbaasd te kijken. Je kent je eigen leven toch? Daarvoor hoef je toch niet naar het theater? Toch ga je naar binnen. De zaal is helemaal vol, maar op de eerste rang is nog een plaats vrij. Gereserveerd voor jou. Het lijkt ook alsof iedereen op jou heeft gewacht, want nu kan de voorstelling beginnen.

De voorstelling begint en je ziet alles gebeuren. In je verbeelding. Precies zoals het in jouw geheugen allemaal gebeurd is. Alleen zie je dat de gebeurtenissen zich ‘achterwaarts’ voltrekken. Het stuk begint met de laatste scène uit jouw leven. En gaat verder met de scène daarvoor. En met de scène daar weer voor. En zo door…

Wat valt je op?

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s