Op zoek naar ons levensplan

Rose in BlueLicht, kleur, een nieuwe levensimpuls! Waar komt het eigenlijk vandaan als wij het gevoel hebben dat we weer helemaal opleven?

En hoe zouden we dat gevoel vaker kunnen activeren? In het atelier Rose in Blue richten we ons op die vraag door de levenskunst en het levensplan centraal te stellen.

De natuur – nu, in de lente – geeft ons op haar manier een prachtig voorbeeld van opleven. Ze volgt daarbij met grote precisie een door hogere orde ingegeven levensplan. Een patroon waarin alles is uitgestippeld om zich in zijn eigen tempo te voltrekken. Wij zien dit ieder jaar gebeuren en nemen het als vanzelfsprekend waar. Totdat, op een dag, het ons niet meer opvalt.

Dat gold ook voor mij. Maar dit jaar was het anders. Dit jaar was het alsof de ontluikende knoppen van de bomen en struiken mij een vraag stelden: ‘En jij, mens, hoe ga jij dit jaar ontluiken?’

Een rare vraag natuurlijk, die zomaar bij mij opkwam. Maar ook een vraag die mij niet meer losliet. Want hoe zou het proces van opleven bij de mens werken? De mens is nauw met de natuur verbonden. Dat is waar. Maar de mens is niet – zoals de natuur – geprogrammeerd in patronen en jaargetijden…

Maar toch, zou er voor de mens ook een levensplan bestaan? En zou dat net zo uniek en eigen zijn als bijvoorbeeld een kunstwerk? Is het niet zo dat elk kind bij de geboorte iets potentieel nieuws meebrengt? Een plan waarmee je ook later in je leven, als volwassene, nog steeds bezig bent?

Als je nou eens zou aannemen dat het inderdaad zo werkt…

Dan kun je het leven zien als een onderneming van een hogere orde. Dan kun je het leven zelf zien als de uitvoering van een levensplan waarvoor je alle benodigde bagage en richtingaanwijzers in jezelf draagt. Alleen, misschien ben je je daarvan nog helemaal niet bewust.

Een deel van je levensverhaal is al geschreven. Dat is jouw voorgeschiedenis, die in beeld brengt wat je al over jezelf wist. Maar hoe nu verder?

Sta eens stil en zie wat er nu in jouw wereld gebeurt. Het moment van nu is eeuwig, ruimte en tijd ineen. Het proces van de levenskunst begint bij dit besef. En dit besef kan leiden een nieuwe impuls aan je leven, een uitnodiging om iets nieuws te beginnen.

Misschien voel je iets wat zich al een tijd probeert kenbaar te maken aan jou. Zit er iets in de kiem te wachten totdat jij het herkent, zodat het zich kan openbaren? Het kunstwerk mens voltooit zich niet volgens een vast recept, het voltooit zich volgens de openbaring van datgene wat jou leven nog wil worden.

In mijn atelier bied ik op verschillende manieren sessies en programma’s aan waarbij het bovenstaande ook aan bod komt. Bent u geïnteresseerd om het thema van menselijke ontwikkeling vanuit kunstzinnig perspectief te verkennen, dan kunt u altijd contact opnemen om een kosteloze en vrijblijvende proefsessie van anderhalf uur op afspraak in te plannen.

Rose in Blue‘Van het leven een kunstwerk te maken’… Waar komt deze formulering eigenlijk vandaan?
In 1988 kwam mijn derde boek uit in een serie die ik in Nederland schreef. Het boek droeg de titel: ‘Therapie… en wat dan?’, met de ondertitel: ‘het kunstwerk mens’. Dit boek is direct gebaseerd op mijn ervaringen in mijn toenmalige praktijk (Het Klavertje in Driebergen/Zeist) en is verrijkt met bijdragen van oud-cursisten van de opleiding die ik toentertijd gaf.

Van dit boek heb ik nog enkele exemplaren op voorraad. U kunt een exemplaar bestellen voor de prijs van 15 euro per stuk.

Rose in BlueTot slot…
Sinds de opening van het Atelier in februari 2015, waarop een oud-cursiste mij met een prachtig bloemstuk verblijde…

foto galina met cursist_1… is er veel gebeurd. Mensen kwamen, een enkeling eerst, later meer. Zij brachten elk hun eigen gedachten mee en hun eigen vragen. En zo kon mijn nieuwe werk van start gaan. Misschien ben jij de volgende!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s