Coronacrisis of coronakans?

Een persoonlijke beschouwing
“Alleen een gevangene kan zich vrijmaken.”

“Alleen een gevangene kan zich vrijmaken.” Deze uitspraak hoorde ik ooit van een wijs mens. Als iemand ontdekt wat hem gevangen houdt en hoe hij deze gevangenschap heeft toegelaten, dan pas kan hij voor verandering kiezen. Vandaag zie ik het om mij heen gebeuren in de wereld, en ik besef mij hoe dit ook bij mijzelf het geval is geweest.

Wij leven in een intelligent universum waarin alles een eigen plaats, betekenis en functie heeft in het grote geheel. Zelfs de kleinste ‘levensvormen’, zoals een coronavirus. Niets verschijnt zomaar uit het niets. En als wij ervan uitgaan dat zo’n virus ook een betekenis en een functie heeft, zouden we dan niet moeten proberen deze betekenis te begrijpen in plaats van alleen maar te bestrijden? Wat zou het virus ons willen zeggen of laten zien?

Een vijand bestaat niet puur op zichzelf. Hij wordt gemaakt, gecreëerd door een tegenstander, in dit geval onze geest. Wij bepalen of iets of iemand een vijand is. Zo kan het gebeuren dat een vriend van de ene dag op de andere dag geen vriend meer is. En zo kan het gebeuren dat iets neutraals tot vijand wordt uitgeroepen.

Wat is er gebeurd? Wij, niemand anders, hebben iets omgetoverd. Dat hebben wij in onze geschiedenis vaak gedaan. En wij doen het nog steeds. Het omtoveren van dingen ligt in onze menselijke potentie. Het is een groot talent dat kansen biedt, maar dat ook het risico in zich heeft om dingen te eenzijdig te zien.

Coronacrisis of coronakans? Alles wat is en leeft heeft twee kanten. Niets is alleen wat het lijkt te zijn en ‘goed’ en ‘kwaad’ zijn geen gescheiden werelden. De crisis is een kans en wat ze ons aanbiedt is slechts persoonlijk waar te nemen. Later, misschien ook collectief. Maar eerst zou je moeten ontdekken wat deze kans jou persoonlijk en in vertrouwen te zeggen heeft. Waartoe voel jij je opgeroepen en geïnspireerd? Het nieuwe wil gevonden worden en vinden… dat doe je daar waar alles nog open, onverzekerd en onbekend is.

Dit is spannend, en garanties en zekerheden zijn er niet. Dit kan beangstigend zijn. Maar het kan ook een nieuwe uitweg bieden. Misschien is het tijd om uit de gevangenis te stappen waarin wij vrijwillig en onbewust al lange tijd zitten. Welke gevangenis dat is? Kijk eens om je heen en naar jezelf. Kijk naar waar je allemaal aan vastzit. Misschien is dát de kans die de coronacrisis ons wil bieden: bewustwording van je wie je bent en wat je aan het doen bent in deze wereld. Daarvan hangt onze gezamenlijke toekomst af.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s